Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=93

Dievam par godu un cilvēkiem par prieku!

Mārcis Zeiferts
2012.11.22 19:17

Sestdien, 4. novembrī, ar svētku dievkalpojumu luterāņu baznīcā un svinībām kultūras namā noslēdzās Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes 445. dzimšanas diena.

Mīlestības un sadraudzības zīmē
Svētku kulminācijas dievkalpojumā draudzi sirsnīgi sveicināja Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Mārcis Zeiferts, kā arī Tukumā kalpošanu reiz sākušie – Guntis Apriķis no Saldus un Āris Kronbergs no Kolkas, Mazirbes un Ventspils draudzes. Dievkalpojumā uzstājās Tukuma kultūras nama koris «Gavile» un Smārdes kultūras centra vokālais ansamblis «Randevu» Gitas Vanagas vadībā, bet ērģeles, kā jau ierasts, spēlēja Inga Auziņa.

Kā sprediķī teica G. Apriķis, 445. gadi draudzes mūžā ir varens skaitlis, un viņš lepojas, ka savu pirmo pieredzi sarunās ar Dievu guvis tieši Tukuma dievnamā, kur atradis savas garīgās mājas, kur sajutis patiesības garšu un mīlestību. Tieši par mīlestību viņš arī aicināja padomāt – par mīlestību, kas ir Dievs, par pasauli, kuru mīlot, Dievs atdeva savu vienpiedzimušo dēlu, par Dieva un sava tuvākā mīlestību: “Mīlestība ir došana. Tā ir ziedošanās, uzupurēšanās un rūpes. Tās ir rūpes par savu ģimeni, bērniem un vecākiem. Pateiksim saviem tuvajiem, ka mīlam, apskausim viņus!”

Zvans jāatdod ērglēniešiem
Lai arī svētkos ierasts runāt vienīgi par priecīgām ziņām, mācītājs Mārcis Zeiferts ziņojumu sadaļā teica, ka pavisam drīz draudzei būs jāšķiras no baznīcas zvana, kas pieder Ērgļu draudzei un Tukumam aizdots vien uz laiku, kamēr ērglēnieši nav atjaunojuši savu baznīcu. Nu viņu baznīcas tornis gandrīz gatavs, un, lai to varētu pabeigt, zvans jānoliek vietā. Lai atvadītos no Tukuma un tukumniekiem  un par godu svētkiem pēc dievkalpojuma tas zvanīja piecas minūtes. Kā atzina M. Zeiferts, pirms neilga laika baznīca atdevusi likumīgajiem īpašniekiem – Sēmes draudzei – gleznu, kas ilgus gadus rotājusi baznīcas sienu. Priecīgā ziņa esot tā, ka viss pārējais, ieskaitot altāri un upurtraukus, gan esot Tukuma baznīcas īpašums. Pēc dievkalpojuma M. Zeiferts atzina, ka baznīca noteikti meklēs iespējas izliet jaunu zvanu, jautājums, vien, cik ātrā laikā to varēs izdarīt.

Ar domām par nākotni
Lai arī vēl konkrēti par to stāstīts netika, tomēr izskanēja, ka baznīca gatavojas remontam. Lai to izdarītu un lai varētu piesaistīt līdzekļus dažādiem citiem darbiem, 23. oktobrī izveidots Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fonds, kurā darbosies M. Zeiferts, Vladimirs Akimovs, Linda Jansone, Zane Greivule, Ilze Vekšina, Pēteris Dambergs, Ieva Zeiferte, Ivars Bergs un Pāvils Brūvers. Savukārt, lai visu bagāto baznīcas vēsturi lasītu vienkopus, Tukuma muzeja speciālistes Intas Dišleres gādībā top grāmata par Tukuma evaņģēliski luterisko baznīcu.

Paldies draudzei un viesiem
Pēc dievkalpojuma dzimšanas dienas svinības turpinājās pie kaimiņiem –  Tukuma kultūras namā. Lai gan nav nemaz tik viegli iedomāties dzīvi 16. gadsimtā, kad Tukumā uzcelta baznīca, šis laiks tika vairākkārt pieminēts. Ar skaņdarbiem no dažādiem laikiem uzstājās «Stīgu kvartets» – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi – Raimonds Melderis, Gunta Jankovska, Daina Kārkliņa un Ainārs Paukšēns, savukārt deju «Anniversario della Luče», tikpat senu, cik draudze, tai dāvināja seno deju grupa «Calendula». Viņi savā vidū aicināja arī pasākuma dalībniekus, lai ierādītu viduslaiku deju soļus. Muzikālu sveicienu Tukuma Mūzikas skolas vārdā baznīcai dāvināja skolotāji Inguna Audze un Normunds Krūmiņš, bet īpašs pārsteigumus gan pašai draudzei, gan viesiem bija divas videofilmas – par Tukuma draudzi mūsdienās un Tukuma teātra aktieru veidotā – par Tukuma draudzes dibināšanu 1567. gadā pēc hercoga Gotharda Ketlera pavēles.  

‍Draudzi svētkos veica brāļi un māsas no Sātiem, Stendes, Zemītes, Sēmes, Kandavas, Engures un Talsiem, pašvaldības un kultūras iestāžu pārstāvji un uzņēmēji. Savukārt Tukuma draudzes paldies un ziedus saņēma mācītāji, draudzes locekļi un daudzi no apsveicējiem, ar kuriem baznīcai daudzu gadu garumā izveidojusies veiksmīga sadarbība, gan iksvētdienas dievkalpojumos un īpašajos svētku sarīkojumos, gan piedāvājot zupas virtuvi un organizējot Svētdienas skolu, gan daudzos citos baznīcas rīkotajos pasākumos.

Agita Puķīte, Tukuma Neatkarīgās Ziņas
‍Foto: Aldis Rozenbergs