Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=39

Sātu baznīcas tornī būs jauns gailis

Mārcis Zeiferts
2010.09.30 15:56

Gailis jauns, vietējā metālmākslinieka Ginta Haņecka rokām ezē kveldēts uz kalēja laktas darināts. Vecais gailis kopā ar krustu un izdobtu lodi baznīcā nokalpojis 234 gadus.

Pirms gadiem laika zoba sagrauzts, tas pārlūza un aizlidoja. Draudze nolēma, ka gailim jābūt. Kā gan bez tā?! Kāpa tornī, veco cēla zemē. Dobjajā kapara lodē atrada dokumentus, kas nogādāti Valsts Vēstures muzejā. Draudzes locekļi, cik nu kuram rocība, un citi labi ļaudis sameta naudu jaunam gailim. Atrada arī amatnieku. Viss iesākās tā: G. Haņecki pirms gada uzrunāja draudzes locekle - dievnama labo projektu virzītāja Anete Daine. Baznīcai vajadzēja izgatavot jaunu veco atslēgu. Pēc tam izgatavot jaunu gaili, lodi un arī krustu. Vecais gailis, lode darināta no tērauda. Jaunais gailis ir no kapara, un Gints pārliecināts, ka stāvēs savā laktā krietni ilgāk nekā iepreikšējais. Draudze, mēs visi - Sātu baznīcas apmeklētāji, skanīgajos koncertos pateicāmies Gintam. Viņš no savas puses uzsauca krietnu sava darba daļu. Pats teica, ka ne jau par to, ka gribētu pazīmēties. Vienkārši - laba vajadzīga lieta un, protams, lepnums par savu darbu tur - augšā, arī!
Draudze nolēmusi, ka lodes vidū neko neliks. Gints abas puslodes savienos un par to, vai ko no sevis ielikt, vēl domās. Krustu, gaili, lodi baznīcas tornī cels sestdien, 2. oktobrī. Sestdien ir Sargeņģeļa diena. Tā kurš mūs katru, Dievnamu un no sirds jātic, arī mūsu zemi gadu simtus sargājis un sargās.

Neatkarīgās Tukuma ziņas, Jānis Vītols