Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=36

Baznīca aicina izskaust vardarbību pret sievietēm

Mārcis Zeiferts
2010.09.14 11:03

Piektdien, 24. septembrī plkst. 12:00 Liepājas pilsētas domes zālē (Rožu lauk. 6, Liepājā) notiks LELB izdotās grāmatas "Baznīcas saka NĒ vardarbībai pret sievietēm" atvēršanas pasākums. Izdevums piedāvā noderīgu informāciju gan sievietēm, kuras cieš, gan tiem, kas vēlas viņām palīdzēt.

Izdevums "Baznīcas saka NĒ vardarbībai pret sievietēm. Rīcības plāns baznīcām" ir Pasaules luterāņu federācijas (PLF) dalībbaznīcu vairāku gadu sadarbības rezultāts. Šo darba dokumentu plānots izmantot kā diskusiju avotu draudzēs, interešu grupās, garīgajos semināros.

Izdevums nosauc un pēta gan redzamās, gan apslēptās vardarbības formas pret sievietēm, aplūkojot palīdzības veidus, kas upuriem nepieciešami ceļā no cietēja lomas uz cilvēka cienīgu dzīvi. Tas piedāvā vairākas pozitīvas rīcības shēmas, kas var ierobežot vardarbību. Izdevums ir aicinājums iepazīties ar grēka atzīšanas, upuru ticības atjaunošanas dzīvei un izglītošanas procesu, ar vērtīgu informāciju gan sievietēm, kuras cieš, gan tiem, kas vēlas viņām palīdzēt.

„Dokuments piedāvā veidus, kā sievietes, vīrieši un ticīgo grupas var sadarboties, lai pārvarētu vardarbības grēku pret sievietēm, kas ievaino indivīdus, grupas un pašas baznīcas tēlu. Lai kļūtu par dziedinātājiem, mums vispirms jādziedina sevi. Strādāsim kopā, lai izskaustu jebkādas vardarbības formas, kuras ir pāridarījums Dievam un cilvēcei”, PLF  izdevuma priekšvārdā 2001. gadā aicināja Pasaules luterāņu federācijas ģenerālsekretārs Išmaēls Noko.

Pasākuma programmā paredzētas LELB bīskapa Pāvila Brūvera un mācītāja Ginta Kronberga uzrunas,  Resursu centra sievietēm ,,Marta" projektu vadītājs Juris Dilba, ,,Talsu novada krīžu centra" pārstāvis.

Pasākumā aicināti piedalīties draudžu diakonijas darba vadītāji un citi draudžu pārstāvji, vienu izdevuma eksemplāru katra draudze varēs saņemt bez maksas.

Pasaules luterāņu federācija piedāvā šo dokumentu kā savu ieguldījumu Pasaules Baznīcu padomes izsludinātajā programmā „Vardarbības pārvarēšana desmit gados: baznīcas meklē izlīgumu un mieru (2001-2010)” un ANO izsludinātajā „Starptautiskajā desmitgadē miera un nevardarbības kultūras veicināšanai pasaules bērniem (2001-2010)”. Izdevuma tulkošanu un izdošanu nacionālajās valodās finansējusi Pasaules luterāņu federācija.

Izdevums tiks izplatīts baznīcai sadarbojoties ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, ģimeņu un sieviešu atbalsta centriem.

Prezentācijas pasākuma programmā:

- māc.Ginta Kronberga uzruna
- 2 priekšlasījumi (katrs 20 min.):    

- bīskapa P.Brūvera uzruna
- grāmatas prezentācija
- noslēgumā - kafija un grāmatas saņemšana.