Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=32

Tukumā paliek viena zupas virtuve

Mārcis Zeiferts
2010.07.29 11:17

Šajā nedēļā „Latvijas Avīze” ziņo par situāciju zupas virtuvēs vasaras mēnešos Zemgalē. Par sadarbības piemēriem un sociālo situāciju Tukuma pilsētā stāsta Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāve Ieva Zeiferte.

Tukumā vasaras mēnešos paliek tikai viena, kur līdz vasaras sākumam darbojās vairākas zupas virtuves, tādējādi karstu ēdienu nodrošinot katru dienu, arī sestdienās un svētdienās. "Maija beigās un jūnija sākumā, iestājoties siltākam laikam, klientu skaits saruka. Kamēr domājām, ko darīt, pārējās virtuves savu darbu pārtrauca. Tad gan bija skaidrs, ka vismaz mums ir jāturpina, jo vēl joprojām daudziem iedzīvotājiem ļoti aktuāls, pat traģisks ir ēdiena jautājums," izsakās Ieva Zeiferte.
Draudzes pārziņā esošā zupas virtuve strādā divas reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās. Šobrīd tā mazturīgajiem piedāvā arī otro ēdienu – plovu, bukstiņbiezputru, makaronus ar gaļu.
Tas bijis iespējams, pateicoties vairākiem labdariem – SIA "Dekšņi", kas bez atlīdzības un no saviem produktiem vāra zupu, "Lestenes maiznīcai", kas zupas virtuvi regulāri nodrošina ar maizi, un lielveikalu ķēdei "Rimi", kas ik mēnesi ziedo pārtikas produktus 100 latu vērtībā, no kuriem Ainas Lapiņas kafejnīcā "Pavards" top otrie ēdieni.
I. Zeiferte stāsta, ka, piesaistot finanšu līdzekļus un brīvprātīgo darbu, mēnesī mazturīgajiem tiek izsniegtas aptuveni 500 porcijas. Liels pieprasījums esot arī pēc ziedot.lv sarūpētajām pārtikas pakām programmā "Paēdušai Latvijai".
Ieva ar prieku secina, ka daļai iedzīvotāju situācija uzlabojusies, ir sameklēts darbs. Taču daudziem joprojām atbalsts ir nepieciešams, jo dažā ģimenē izpārdots viss, ko iespējams pārdot, ieskaitot laulības gredzenus. Ģimenes dzīvo arī bez elektrības, jo elektroapgāde tikusi atslēgta. "Latvenergo" dāvātās elektrības norēķinu kartes te maz ko līdz, jo parādi sakrājušies pārāk lieli. Rudenī šo cilvēku situācija varētu vēl pasliktināties, jo īpaši ģimenēm ar bērniem, kuras pie zemes spiež arī kredītsaistības, domā Ieva Zeiferte.